Ma 2018. november 21. szerda, Olivér napja van.
 
 
Eseménynaptár 2018
 
November
 
 
 
HKSZCSPSZV
 
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
 
 

A Lajosmizsei Tűzoltóság rövid története

 

Lajosmizsén 1889-ben hozták létre a Önkéntes Tűzoltóságot amely hosszú évtizedekig működött az akkori szervezeti formában. Állandó ügyeleti szolgálatot 1987 óta működtet napi készenléti szolgálattal a tűzoltó egyesület. Az első években napi egy fővel, majd...

 

... a következő években ez a létszám napi három főre emelkedett. A gépjárművek SKODA vízszállító, Zil-131 erdőtüzes, ZSUK mentőszer IFA létra. A térség lakóinak védelme és az egyre bővülő ipari üzemek száma magasabb színvonalú szolgálat ellátást követelt, míg 1989-től Önkéntes Tűzoltó Egyesületként folytatta tűzvédelmi tevékenységét, melynek ez év végén Szerencsés Pál lett az elnöke, és parancsnoka egyaránt. (A tűzoltó egyesület a településen a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában közreműködő társadalmi szervezet).

A tűzoltóság a jelenlegi helyére 1994-ben költözött át, ahol napjainkig egyszer 2001 környékén történtek kisebb felújítások (közmunkások általi tatarozás, részleges nyílászárócsere, és egy alap belső renoválást végeztek). Mivel a köztestület megalakulásig nem volt a Tűzoltóság működéséhez állami támogatás, így a környékbeli vállalkozók segítették a működést. A köztestület megalakulását követően sem finanszírozta a működést teljesen az állam, de meghagyta a lehetőséget továbbra is, hogy a támogatások gyűjtésével ki tudja egészíteni a költségvetési hiányt. A jelenlegi Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság 1997. 09. 01-től napjainkig köztestületi formában működik. (KÖZTESTÜLET: Az önkéntes tűzoltóság a települési önkormányzat vagy önkormányzatok társulása és a tűzoltó egyesület által közösen alapított köztestület, amely tűzoltási és műszaki mentési célokra folyamatosan igénybe vehető készenléti szolgálatot lát el.) Alapítóink: Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse és Lajosmizse Város Önkormányzata. A megalakult Köztestületi tűzoltóságot 1998. január. 01-től – bírósági bejegyzést követően - kötelező közfeladat ellátása ként kapta négy település Lajosmizse, Ladánybene, Felsőlajos, Táborfalva közigazgatás területén a tűvédelmi és műszaki mentési feladat ellátást. A tűzoltóság elsődleges bevetési körzetén, 256 négyzetkilométer és 17 352 fő tűzvédelméről gondoskodik. A tűzoltóság működése 2008 év közepétől gyökeresen megváltozott. Egy teljesen más irányba, munkánkat segítő szemléletváltás történt a tűzoltóság életébe, mikor is parancsnok és elnökváltás történt. Ez időponttól datálható egy gyors fölfelé ívelő fejlődés, amikor a már jelenlegi helyen működő tűzoltóság épülete teljes felújításon esett át.

 
Laktanya 2010. előtt
 

2010 óta a működésünket jogszabályi változások igen nagy bizonytalanságba hozták, most úgy látjuk, egyenlőre „ megy a szekér „ tovább; bízunk benne ez meg is marad.

 
Laktanya 2010. után
 

A 239/2011. (XI.18.) Kormányrendelet értelmében 2012. április 1-óta Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokságra változott a nevünk, a működési forma változatlan maradt. A hatályos jogszabályok értelmében normatív támogatást kiegészítve négy település önkormányzata biztosítja a működési feltételeink anyagi oldalát: Lajosmizse; Ladánybene; Felsőlajos; Táborfalva. A települések önkormányzatával nagyon jó a kapcsolatunk, rendszeresen veszünk részt az önkormányzatok intézményei által szervezett közös rendezvényeken.

A tűzoltóságunknál 15 fő főállású 5 fő önkéntes tűzoltó a beavatkozó állomány, ezen belül a vezetőségünk: Elnök; parancsnok; parancsnokhelyettes, szakmai irányítást a parancsnok látja el, munkáját segítik: parancsnokhelyettes és három szerparancsnok.

Szerállományunk: I szer STYER BRONCO 2000; tartalék szer 1966-os MAN 6.35 HALF fecskendő. Mindkét fecskendő jól felszerelt, az előírt jogszabálynak maximálisan megfelelnek.

Szolgálati csoport a hívatásos állományúakhoz hasonlóan: „A?" „B?" „C?"; 24/48 (készenléti) váltásos rendszerben dolgozunk a munkatörvénykönyv előírásainak megfelelve.